Varianta 01

Rezolvari si solutii pentru partea II

Varianta 01

Mesajde admin pe Mar Apr 22, 2008 8:27 am

SUBIECTUL al II-lea (30 de puncte) − Varianta 001

Scrie un text de tip argumentativ, de 15 – 20 de rânduri, despre adevăr, pornind de la ideea
exprimată în următoarea afirmaţie: „Adevărul ne face liberi [...]”. (Nicolae Steinhardt, Jurnalul fericirii)

Atenţie! În elaborarea textului de tip argumentativ, trebuie:
- să respecţi construcţia discursului de tip argumentativ: structurarea ideilor în scris, utilizarea
mijloacelor lingvistice adecvate exprimării unei aprecieri; 6 puncte
- să ai conţinutul şi structura adecvate argumentării: formularea ipotezei/ a propriei opinii faţă de ideea
exprimată în afirmaţia dată, enunţarea şi dezvoltarea corespunzătoare a două argumente adecvate
ipotezei, formularea unei concluzii pertinente; 18 puncte
- să respecţi normele limbii literare (registrul stilistic adecvat, normele de exprimare, de ortografie şi
de punctuaţie). 6 puncte
Avatar utilizator
admin
Administrator
 
Mesaje: 840
Membru din: Dum Apr 20, 2008 7:33 am

Re: Varianta 01

Mesajde ancanka pe Lun Mai 05, 2008 10:18 pm

„Veţi cunoaşte adevărul şi adevărul vă va face liberi.* Aceste cuvinte au fost rostite de Isus în timp ce învăţa mulţimile aflate în templul din Ierusalim (loan 8:32). Apostolii lui Isus au înţeles imediat că învăţăturile lui erau adevărul. Ei primiseră numeroase dovezi aie originii divine a învăţătorului lor.
TOTUŞI, azi, unii constată probabil că este greu să găsească adevărul despre care a vorbit Isus. La fel ca în zilele profetului Isaia, astăzi există unii „care numesc răul bine şi binele rău, care spun că întunericul este lumină şi lumina întuneric, care dau amărăciunea în loc de dulceaţă şi dulceaţa în loc de amărăciune" (Isaia 5:20). Fiind asaltaţi de nenumărate concepţii, filozofii şi moduri de viaţă promovate în zilele noastre, mulţi oameni constată că totul este relativ şi că nu există adevăr.
Când Isus Ie-a spus ascultătorilor săi că adevărul îi va elibera, ei au răspuns astfei: „Noi suntem sămânţa lui Avraam şi n-am fost niciodată robii nimănui; cum zici Tu: «Veţi fi liberi»?" (loan 8:33). Ei nu simţeau nevoia ca cineva sau ceva să-i elibereze. însă Isus a explicat apoi: „Adevărat, adevărat vă spun că oricine trăieşte în păcat este rob al păcatului" (loan 8:34). Adevărul despre care vorbea Isus poate să deschidă calea spre eliberarea de păcat. Isus a spus: „Dacă Fiul vă face liberi, veţi fi cu adevărat liberi" (loan 8:36). Prin urmare, adevărul care îi eliberează pe oameni este adevărul despre Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu. Cineva poate fi eliberat de păcat şi moarte numai dacă exercită credinţă în jertfa vieţii umane perfecte a lui Isus.
Cu o altă ocazie, Isus a spus: „Sfinţeşte-i prin adevărul Tău: Cuvântul Tău este adevărul" (loan 17:17). Cuvântul lui Dumnezeu conţinut de Biblie este adevărul care poate aduce eliberarea de superstiţii şi de închinarea falsă. Biblia conţine adevărul despre Isus Cristos, adevăr care îi determină pe oameni să-şi pună încrederea în Isus şi care deschide calea spre o speranţă luminoasă de viitor. Cunoaşterea adevărului din Cuvântul lui Dumnezeu este un lucru minunat.
Cât de important este să cunoaştem adevărul? Astăzi, multe religii care pretind că respectă Biblia sunt influenţate în mare măsură de filozofii şi tradiţii omeneşti. Deseori, conducătorii religioşi par a fi interesaţi mai mult de faptul de a fi acceptaţi de oameni decât de exactitatea mesajului pe care îl transmit. Unii au impresia că lui Dumnezeu îi place orice formă de închinare atât timp cât aceasta este sinceră. însă Isus Cristos a explicat: „Dar vine ceasul, şi acum a şi venit, când închinătorii adevăraţi vor adora pe Tatăl în duh şi în adevăr; căci şi Tatăl caută astfel de adoratori". — loan 4:23.
Dacă vrem ca închinarea noastră să fie acceptată de Dumnezeu, trebuie să cunoaştem adevărul. Aceasta este o chestiune importantă. Fericirea noastră eternă depinde de ea.
ancanka
Elev de nota 10
 
Mesaje: 215
Membru din: Mar Apr 22, 2008 7:58 am

Re: Varianta 01

Mesajde Attila pe Dum Mai 25, 2008 7:32 am

II.1 (adevăr)

Afirmaţia lui Cioran este valabilă pentru noi toţi. Nimic nu este mai adevărat decât faptul că oamenilor le place să fie minţiţi. Cu toţii negăm realitatea, fie că e vorba de ceea ce suntem, de societatea în care trăim sau, de ce nu, de modul în care banii se obţin. Toţi încercăm să fentăm într-un fel sau altul realitatea. Vrem ca lumea să ne considere mai buni şi vrem să profităm de orice şansă de a ne fi mai bine cu un minimum de efort. Dar până la urmă ce are dacă este aşa? De ce Emil Cioran spune acest lucru cu atâta dezamăgire?
În primul rând, lăsând ipocrizia caracteristică nouă tuturor la o parte, pot spune ca noi, oamenii, avem nevoie cu toţii de minciuni, de iluzii. Adevărul, pe lângă faptul că doare, ne şi dezarmează. Adevărul i-a determinat pe unii oameni chiar să recurgă la masuri extreme, cum ar fi suicidul. Cert este că fiecare dintre noi a pus măcar o dată un bilet la loto, fiecare am fost impresionaţi de viaţa pe care o vedem în filme şi în romane sau de averile care se pot câştiga la bursă. Toate aceste şanse ne fac viaţa mai frumoasă şi ne motivează să mergem mai departe cu speranţa că în viitor norocul va fi de partea noastră.
În al doilea rând aş putea spune chiar, că în unele aspecte ar trebui sa le mulţumim acestor negustori de iluzii pentru faptul că ne determină să vedem cu alţi ochi viaţa. Aceşti negustori, pe de altă parte, sunt şi ei oameni ca noi, oameni interesaţi de binele lor. Diferenţa este că ei conştientizează mai bine decât noi faptul că până la urmă nimeni nu-ţi dă nimic degeaba. Fie că este vorba de banci care oferă prima rată gratuit, de patronii de cazinouri şi, de ce nu, de artişti, co toţii au ca scop prezentarea unei realităţi mai puţin dure. Negustorii trăiesc din fericirea noastră, iar noi trăim din minciunile lor.
În concluzie, pot spune că, atâta timp cât nu ne lăsăm duşi de val devenind dependenţi de ceea ce vând aceşti negustori de iluzii, putem privi minciuna ca un mod mai uşor şi mai plăcut de a trece prin viaţă.

(Roxana Sandu, 12 B; coord. prof. Elena Apostol)
Attila
Elev de nota 10
 
Mesaje: 130
Membru din: Joi Mai 08, 2008 5:39 pm

Re: Varianta 01

Mesajde mariaisfs pe Mie Ian 28, 2009 10:20 pm

Am citit multe rezolvari la acest subiect... si am luat cate putin din fiecare si am pus intr`un alt text..si cate putin de la mine. Sper ca cei care isi gasesc cuvintele aici sa nu se supere... e in scopuri caritabile ;))
sper sa ajute

"Adevarul ne face liberi"
In primul rand sunt de acord cu citatul lui Nicolae Steindhart, conform caruia adevarul ne face liberi. Adevarul este una din valorile fundamentale ale vietii, ale existentei.
In opinia mea fiecare om are o viziune diferita despre adevar; se observa ca majoritatea persoanelor tind sa accepte mult mai usor o minciuna care sa le dea o stare buna de spirit decat sa accepte un adevar care sa ii supere. De aceea exista mai multe categorii de persoane ; - persoane care vad in adevar o valoare morala si care spun adevarul indiferent de consecinte. Totusi exista si persoane care mint sau accept sa fie mintite fie in scopuri personale sau fie ele caritabile ( pentru a nu rani pe cei din jur ) sau pentru ca se simt mai bine sa traiasca intr-o minciuna frumoasa...care sa le dea o stare euforica. De asemenea , un adevar care nu e spus in totalitate nu poate fi considerat o minciuna, dar de altfel aceasta fiind doar parerea mea,
Pe de alta parte putem spune ca adevarul e o calitate remarcabila pe care fiecare dintre noi o are, dar nu toti shtiu sa o foloseasca.
In concluzie "Adevarul ne face liberi" si personal cred ca nu trebuie sa ne hranim cu iluzii si cu lucruri reale care pot fi tangibile, care nu au nimic misterios si care nu ne dezamagesc.
mariaisfs
Elev
 
Mesaje: 3
Membru din: Mar Dec 16, 2008 1:33 pm

de Robot pe

Robot
 
Mesaje: 1
Membru din: 2008
Locaţie: IT


Înapoi la Limba si literatura romana - numai variante rezolvate - Subiectul II

Cine este conectat

Utilizatori înregistraţi: Robertjoymn