Declaratia de presa a lui Emil Boc: ..Spun c-am simplificat, pentru că, în raport cu ceea ce exista până acum, când elevii de liceu trebuiau, la sfârşitul clasei a XII-a, să susţină foarte multe probe într-un interval foarte scurt de timp, am decis ca celelalte competenţe pe care le solicităm şi care se vor măsura prin certificate de competenţă să fie desfăşurate pe parcursul clasei a XII-a. Asta ce înseamnă? Că, pe parcursul clasei a XII-a, elevii vor avea de obţinut trei certificate de competenţă: un certificat de competenţă în limba română, un certificat de competenţă într-o limba străină şi un certificat de competenţă în abilităţi digitale - utilizarea calculatorului. Vreau să ştiţi că aceste competenţe se vor măsura prin calificative de la slab la foarte bine şi ele sunt obligatorii de obţinut pentru a putea ajunge la proba scrisă. Dar cât scrie în certificatul de competenţă foarte bine, satisfăcător sau o altă formulă îi va servi elevului la angajare, dovedind abilităţile pe care le are cu privire la utilizarea unei limbi străine sau de folosire a calculatorului. Am luat această decizie pentru că am observat, pe de o parte încărcarea suplimentară a elevului la sfârşitul anului cu foarte multe materii. În al doilea rând, la probele orale pe care le susţineau elevii în cadrul examenului de bacalaureat s-a observat că toţi primeau note bune sau foarte bune şi se distorsiona practic examenul. De aceea, pe de o parte, am stabilit ca aceste competenţe să fie evaluate pe parcursul anului şcolar, iar la sfârşitul clasei a XII-a să fie trei probe scrise. Fac precizare că cei care au certificate de competenţă într-o limbă de circulaţie recunoscută la nivel internaţional sau un certificat de utilizare a calculatorului, li se echivalează, li se recunoaşte, şi nu trebuie să mai susţină asemenea probe pentru că li se recunoaşte competenţa într-o limbă de circulaţie internaţională sau competenţa în utilizarea computer-ului. Dacă pe parcursul anului dobândesc asemenea certificate, ele sunt practic recunoscute. Pe această cale, facem trecerea la dimensiunea europeană a evaluării competenţelor pe care elevul trebuie să le aibă la sfârşitul ciclului liceal, bazat pe competenţe, pe cele opt cheie existente la nivelul Uniunii Europene.
Înapoi la Intrebari legate de examenul de bacalaureat 2010
Utilizatori înregistraţi: Niciun utilizator înregistrat